Despre armaturi din fier beton

Armaturile din fier beton se pot monta in cofraje doar dupa inspectia acestora, acestea trebuie sa se prezinte in conformitate cu prevederile proiectului tehnic, trebuie sa asigure buna desfasurare a punerii betonului in opera, sa nu fie prezente resturi de cofrag, si sa fie curate.

Legarea armaturilor din fier beton

Pentru plansee se vor lega toate intersectiile pe pe doua randuri, pe tot conturul placii, apoi restul intersectiilor se vor lega in sah, fiecare a doua intersectie de bare. La grinzi si stalpi se vor lega toate barele de fiecare etrier sau agrafa.

Innadirea armaturilor din otel beton

Petrecerea barelor de armatura se va face intotdeauna respectand indicatiile din proiect. Intotdeauna e cel mai bine sa respectati cu strictete proiectul tehnic, iar in cazul aparitiei unei neconcordante sau nedumeriri cel mai bine e sa luat legatura cu inginerul responsabil cu proiectarea de rezistenta. Barele se pot innadi prin petrecere (jontare), prin sudare sau alte metode specifice fiecarui proiect.

Receptionarea armaturii de fier beton

Dupa montarea armaturilor e bine sa le verificati prin examinare directa si masurari simple care sa determine diametrele si abaterile longitudinale ale barelor de fier beton, distantele intre barele de otel beton sau etrieri. E de asemenea indicat sa se verifice prezenta distantierilor si distributia acestora. Se mai verifica starea otelului beton, astfel incat sa nu existe coroziuni, iar daca acestea exista trebuie indepartate, barele curatate si remasurate astfel incat sa se incadreze in limitele admisibile. In cazul in care fierul beton a fost fasonat in atelier este bine sa il verificati inainte de punerea in opera, avand astfel posibilitatea acceptarii sau refuzarii inainte de punerea in opera. Otelul beton fasonat vine cu etichete, corespunzatoare marcii primite in proiect, barele sunt numerotate si exista garantia incadrarii in abaterile dimensionale pentru dimensiunile barelor de fier beton proiectate. Dupa verificarea si aprobarea armaturii se pot semna procesele verbale de lucrari ascunse si se poate turna otelul beton.